Calendar of gene regulation events online

 

The calendar below lists webinars and meetings relevant to gene regulation. All times below are in GMT (London, UK). The link to export these events to Outlook or Google Calendar is at the bottom of this page. The calendar below includes all virtual events related to gene regulation, not limited to those organised by Fragile Nucleosome. To add your own virtual event that is not yet in our list, please email [email protected] For a list of conferences and schools in the area of gene regulation, see the separate page “conferences, meetings and schools”. Also, have a look at complementary lists of webinars at  The Node (developmental biology and related subjects), Physics of Life (biophysics) and mathseminars.org (mathematics & physics).

 

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

AepiA, Meeting of the Australian Epigenetics Alliance

February 17 - February 19

£140

AepiA, Meeting of the Australian Epigenetics Alliance, February 17-19, 2021. Late breaking abstract deadline: January 31, 2021, Virtual meeting

 

Program

Times are Australian Eastern Daylight Time (AEDT), UTC + 11

Day 1WED, 17 FEB 2021

8:30 AM – 8:50 AM

“Registration” and Coffee

Familiarise yourself with the Attendify and Gather platforms, view the sessions, poster selections, exhibitors and speakers bios and learn how to navigate before the event.  Use this time to catchup with old friends and colleagues in Gather with your favourite morning beverage so you are fresh, and ready to participate in three days of fully immersive Epigenetics 2021.

Duration: 20 mins
8:50 AM – 9:00 AM

Conference Welcome

Prof Richard Saffery and Prof Jeffrey Craig

Duration: 10 mins
9:00 AM – 11:25 AM

Session 1 – Single Cell Epigenetics

Chair – Dr. Heather Lee

 

Duration: 2.42 hours
9:00 AM – 9:50 AM

Single cell multi-omics landscape of development and ageing

KEYNOTE SPEAKER

Prof Wolf Reik

Babraham Institute, UK

Duration: 50 mins
9:50 AM – 10:10 AM

Single-cell analysis of DNA methylation in Acute Myeloid Leukaemia

Dr Heather Lee

The University of Newcastle, NSW

Duration: 20 mins
10:10 AM – 10:30 AM

Data integration from matched single cell multi-omics assays

Prof. Kim-Anh Le Cao

University of Melbourne, VIC

Duration: 20 mins
10:30 AM – 10:45 AM

New immunotherapeutic approaches to target cancer metastasis through single cell multiomics

Dr. Fatima Valdes-Mora

Children’s Cancer Institute, Lowy Cancer Research Centre, UNSW, NSW

Duration: 15 mins
10:45 AM – 11:00 AM

3D Epigenome Remodelling in Endocrine-Resistant Breast Cancer

Joanna Achinger-Kawecka

Garvan Institute of Medical Research, NSW

Duration: 15 mins
11:00 AM – 11:15 AM

Coordination of transcription with cell size

Dr. Scott Berry

University of Zurich, Switzerland & University of NSW

Duration: 15 mins
11:25 AM – 11:50 AM

Fast Forward Posters

10 x posters presented as a 2-minute video presentation

Duration: 25 mins
11:50 AM – 12:50 PM

Lunch & Poster Session in Gather

Duration: 1 hour
12:50 PM – 2:50 PM

Session 2 – Epigenetics and Stem Cells

Chair – Prof. Jose Polo

Duration: 2 hours
12:50 PM – 1:10 PM

Using genetic screens to find new aspects of epigenetic silencing

Dr Marnie Blewitt

WEHI, VIC

Duration: 20 mins
1:10 PM – 1:30 PM

Loss of TIP60 affects H2AZ acetylation and causes p53, INK4A and ARF-independent cell cycle arrest

Prof. Anne Voss

Walter & Eliza Hall Institute of Medical Research, & Dept. of Medical Biology, University of Melbourne, VIC

Duration: 20 mins
1:30 PM – 1:50 PM

Understanding human reprogramming: a journey from epiblast to trophoblast

Prof. Jose Polo

Monash University, VIC

Duration: 20 mins
1:50 PM – 2:05 PM

Epigenetic priming of early embryonic cell fate transitions

Dr. Melanie Eckersley-Maslin

Peter MacCallum Cancer Centre, VIC

Duration: 15 mins
2:05 PM – 2:20 PM

Enhancer Loss and Gene Dosage Sensitivity Drives a Human Craniofacial Disorder

Dr. Hannah Long

Stanford University, CA, USA

Duration: 15 mins
2:20 PM – 2:35 PM

X chromosome inactivation and circadian rhythm are functionally linked

Dr. Andrew Keniry

WEHI, VIC

 

Duration: 15 mins
2:50 PM – 3:20 PM

Afternoon Tea in Gather

Duration: 30 mins
3:20 PM – 4:40 PM

Session 3 – Epigenetics in Immunity

Chair – A/Prof. Rhys Allan

Duration: 1.33 hours
3:20 PM – 3:40 PM

Spatiotemporal dynamics of the 3D genome during the development of an immune reaction

A/Prof. Rhys Allan

The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, VIC

Duration: 20 mins
3:40 PM – 4:00 PM

Epigenomic remodeling in human monocytes during BCG-induced Trained Immunity

Dr Boris Novakovic

Duration: 20 mins
4:00 PM – 4:15 PM

The effect of Epigenetic drugs on T cell exhaustion

Dr. Sara Alavi

Royal Prince Alfred Hospital, Sydney, NSW

Duration: 15 mins
4:15 PM – 4:30 PM

The methyltransferase DOT1L controls activation and lineage integrity in CD4+ T cells during infection and inflammation

Dr Sebastian Scheer

Monash University, VIC

Duration: 15 mins

 

Day 2THU, 18 FEB 2021

 

9:00 AM – 10:25 AM

Session 4 – Environmental Epigenetics (diet, exercise, sleep, pollutants, smoking)

Chair – Prof. Richard Saffrey

Duration: 1.42 hours
9:00 AM – 9:20 AM

Physical activity influencing DNA methylation in a sex-specific manner

A/Prof. Nir Eynon

Institute for Health and Sport (iHeS), Victoria University, VIC

Duration: 20 mins
9:20 AM – 9:40 AM

Powering up the powerhouse: ncRNAs as new regulators of muscle mitochondrial function

Dr Severine Lamon

Deakin University, VIC

Duration: 20 mins
9:40 AM – 10:00 AM

Gene set enrichment analysis for genome-wide DNA methylation data

Dr Jovana Maksimovic

Peter MacCallum Cancer Centre, VIC

Duration: 20 mins
10:00 AM – 10:15 AM

Causes of methylation variation across the lifespan and their implications for human health

Dr. Shuai Li

The University of Melbourne, VIC

Duration: 15 mins
10:25 AM – 10:50 AM

Fast Forward Posters

10 x posters presented as a 2-minute video presentation

Duration: 25 mins
10:50 AM – 11:20 AM

Morning Tea in Gather

Duration: 30 mins
11:20 AM – 1:15 PM

Session 5 – Epigenetic Aging

Chair: Dr Sarah Voisin and A/Prof. Nir Eynon

Duration: 1.92 hours
11:20 AM – 12:10 PM

Epigenetic aging studies in humans and other mammals

KEYNOTE SPEAKER

Prof. Steve Horvath

University of California, Los Angeles, USA

Duration: 50 mins
12:10 PM – 12:40 PM

Meta-analysis of genome-wide DNA methylation identifies shared associations across neurodegenerative disorders

Dr. Allan McRae

University of Queensland, QLD

Duration: 30 mins
12:40 PM – 1:00 PM

Meta-analysis of genome-wide DNA methy. & integrative omics uncovered the profound effect of ageing on human skeletal mu

Dr Sarah Voisin

Victoria University, VIC

“Meta-analysis of genome-wide DNA methylation and integrative omics uncovered the profound effect of ageing on human skeletal muscle”

Duration: 20 mins
1:00 PM – 1:15 PM

Epigenetic drift association with cancer risk and survival, and modification by sex

Dr. Chenglong Yu

Monash University, VIC

Duration: 15 mins
1:15 PM – 2:15 PM

Lunch & Poster Presentations in Gather

Duration: 1 hour
2:15 PM – 4:10 PM

Session 6 – Integrative OMICs (including epigenetics)

Chair: Prof. Ryan LIster

Duration: 1.92 hours
2:15 PM – 2:45 PM

Characterising the regulatory roles of epigenome modifications through targeted epigenome editing

Prof. Ryan Lister

University of Western Australia, WA

Duration: 30 mins
2:45 PM – 3:05 PM

Understanding pathway-level regulation of chromatin marks with the “mitch” Bioconductor package

Dr Mark Ziemann

Deakin University, VIC

Duration: 20 mins
3:05 PM – 3:25 PM

Title to be announced

Dr Philippa Taberlay

University of Tasmania, TAS

Duration: 20 mins
3:25 PM – 3:45 PM

Extensive transcriptional responses are co-ordinated by microRNAs as revealed by Exon-Intron Split Analysis (EISA)

Dr Katherine Pillman

Centre for Cancer Biology, Univ. of SA, SA

Duration: 20 mins
3:45 PM – 4:00 PM

Multi-omics data analysis identifies epigenetic regulators of alternative splicing

Dr. Ulf Schmitz

Centenary Institute, NSW

Duration: 15 mins
4:10 PM – 4:40 PM

Afternoon Tea in Gather

Duration: 30 mins
4:10 PM – 5:10 PM

AEpiA Committee Meeting (members only)

Duration: 1 hour
7:00 PM – 9:30 PM

Networking Dinners in each State

Subject to numbers and any coronavirus restrictions in place.

All dinners begin 7.00pm except Adelaide which begins 6.30 pm

See Social Page for details.

Duration: 2.5 hours

 

Day 3FRI, 19 FEB 2021

9:00 AM – 10:05 AM

Session 7 – Transgenerational and Evolutionary Epigenetics

Chair – A/Prof. Jeff Craig

Duration: 1.08 hours
9:00 AM – 9:20 AM

Regulation of the H3K27 methyltransferase PRC2: an evolving paradigm

A/Prof. Chen Davidovich

Monash University, VIC

Duration: 20 mins
9:20 AM – 9:35 AM

Epigenetics and Indigenous Australia: A social science analysis

Henrietta Byrne

University of Adelaide, SA

Duration: 15 mins
9:35 AM – 9:50 AM

The role of paternal histone transmission in establishing genomic imprinting of paternally expressed genes

Teruhito Ishihara

The University of Melbourne, VIC

Duration: 15 mins
9:50 AM – 10:05 AM

The histone methyltransferase SET-32 mediates H3K23 methylation and plays a role in epigenetic inheritance and RNAi

Dr. Alyson Ashe

The University of Sydney, NSW

Duration: 15 mins
10:05 AM – 10:35 AM

Morning Tea in Gather

Duration: 30 mins
10:35 AM – 12:20 PM

Session 8 – Young Investigator Awards

Chair: Prof. Anthony Hannan

Duration: 1.75 hours
10:35 AM – 10:50 AM

A suite of RNA and chromatin-associated factors promote diverse transgenerational epigenetic inheritance dynamics

Rachel Woodhouse

The University of Sydney, NSW

Duration: 15 mins
10:50 AM – 11:05 AM

Loss of H3K9me3-marked heterochromatin causes premature immune ageing through disruption of euchromatic gene transcripti

Dr. Christine Keenan

WEHI, VIC

(Loss of H3K9me3-marked heterochromatin causes premature immune ageing through disruption of euchromatic gene transcription and genome organisation)

Duration: 15 mins
11:05 AM – 11:20 AM

TINC – a method to dissect transcriptional complexes at single locus resolution – reveals novel Nanog regulators in mous

Monika Mohenska

Monash University, VIC

(TINC – a method to dissect transcriptional complexes at single locus resolution – reveals novel Nanog regulators in mouse embryonic stem cells)

Duration: 15 mins
11:20 AM – 11:35 AM

Epigenomic profiling with whole genome nanopore sequencing reveals de-repression of LINE-1 retrotransposons in cancer

Seth Cheetham

Mater Research Institute-University of Queensland, QLD

Duration: 15 mins
11:35 AM – 11:50 AM

Investigating DNA methylation as a mechanism for paradoxical gene activation using targeted epigenetic editing

Rakesh Banerjee

University of Otago, Dunedin, New Zealand

Duration: 15 mins
11:50 AM – 12:05 PM

DNA methylation is required to maintain DNA replication timing precision and 3D genome integrity

Qian Du

Garvan Institute of Medical Research, NSW

Duration: 15 mins
12:20 PM – 1:20 PM

Lunch & Poster Presentations in Gather

Duration: 1 hour
1:20 PM – 3:45 PM

Session 9 – Translational and Clinical Epigenetics

Chair: Prof. Susan Clark

Duration: 2.42 hours
1:20 PM – 1:50 PM

Identifying non-genetic determinants of malignant clonal fitness at single cell resolution

Prof. Mark Dawson

Peter MacCallum Cancer Centre, VIC

Duration: 30 mins
1:50 PM – 2:20 PM

Gene-environment interactions and epigenopathy: Experience-dependent mediators and modulators of brain disorders

Prof. Anthony Hannan

Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, VIC

Duration: 30 mins
2:20 PM – 2:50 PM

Enhancer RNAs mark genomic regions associated with neurodevelopmental disorders

A/Prof. Irena Voineagu

University of New South Wales, NSW

Duration: 30 mins
2:50 PM – 3:20 PM

DNA Hypomethylation Rewires the 3D Genome in Cancer

Prof. Susan Clark

Garvan Institute of Medical Research, NSW

Duration: 30 mins
3:20 PM – 3:35 PM

Therapeutic opportunities of targeting histone methyltransferases in therapy-resistant cancers

Dr. Jason Lee

QIMR Berghofer Medical Research Institute, QLD

Duration: 15 mins
3:45 PM – 4:15 PM

Afternoon Tea in Gather

Duration: 30 mins
4:15 PM – 5:10 PM

Using paleo-epigenetics to study the evolution of the modern human voice box

KEYNOTE SPEAKER

Prof. Liran Carmel

The Hebrew University of Jerusalem, Israel

Duration: 55 mins
5:10 PM – 5:30 PM

Awards and Conference Close

Prof. Jeffrey Craig and Prof. Richard Saffery

Duration: 20 mins

Details

Start:
February 17
End:
February 19
Cost:
£140
Event Category:
Event Tags:
https://ausepi21.epialliance.org.au/

Venue

Virtual

Organizer

Australian Epigenetics Alliance
View Organizer Website